tisdag 9 november 2010

Dagen i bild.

På min väg hem från jobbet gick jag förbi skolan.  Där hade min älskade Pontus (mitten) lunchrast med sina kompisar. Dom var i full gång med att bygga snökoja. Bilden är tagen med mobilen;)


Väl hemma försökte jag fota fåglar vid det nypåfyllda fågelbordet. Tog bild med mobilen för attt visa hur jag gjorde för att kameran skulle slippa all snö,haha.


Hehe,kanske skulle sy en specialkeps enbart till kameran.


Så här såg det ut i Trädgården runt kl 14 idag. Det har nog kommit ytterligare 3 cm sedan dess.





En skön dag med lugnt tempo. Det gillar jag.


Visste du detta om Lussekatter?

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse är ett bakverk av vetebröd som är starkt förknippad med Luciahelgen. Lussekatter är en form av vetebullar med en starkt gul färg som kommer av saffran.

Historik  

Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska etymologiskt härledas till Lucifer, alltså djävulen. Det var i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. De ljusa bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer. Lussekatter har även kallats dövels- och dyvelkatter (djävulskatter).



I slutet av 1600-talet kom lussekatten till Sverige och mälardalslandskapen där de mer välbärgade bakade och åt dem. Först på 1800-talet, när man i Sverige började fira Lucia, spreds lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.

Utformning och variation.
 
Lussekatterna kan bakas ut till en mängd olika former. Den vanligaste formen, den så kallade julgalten eller enkel kuse, är formad som ett 'S' där ändarna rullats ihop var för sig och vanligen ett russin placerats i mitten på vardera ihoprullning. Det är också vanligt att arrangera två sådana 'S', antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typen av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors. Ett lindebarn är en bulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra till en liggande spiral. Det förekommer även större varianter, såsom prästens hår och såkaka. De vanligaste formerna har sitt ursprung i de forntida mönster som var vanliga på till exempel smycken och bilder i norra Europa och som kan spåras ända tillbaka till bronsåldern.
 
Lussekatter garneras typiskt med russin. Som garnering på saffransbröd förekommer även pärlsocker och mandel.



Vill ni läsa lite historia om Pepparkakan hittar ni det här hos Vita rosor och Förgätmigej.

I Love It!

Vaknar och tittar ut. Snön yr, det är ca 3 minusgrader och på marken ligger det  4-5 cm kramsnö.
Jag älskar detta vädret. Kanske beror på att jag kan gå till jobbet,hehe. Nää jag har alltid älskat vinter och snö.

Vi gjorde oss iordning och begav oss påpälsade ut i yrvädret. Det luktar snö och är väldigt uppfriskande  ute nu. På skolgården utanför fritids var barnen i full fart med att rulla snögubbar. Deras ansikte lyser av glädje över denna roliga lek.

Japp,nu sitter jag inne i värmen på jobbet och kan beskåda den virvlande snön utanför. får bestämt bli en runda med kameran i eftermiddag. Om en stund blir det gott kaffe och frigolit.

Välkommen Tisdag.