tisdag 30 november 2010

Kallt men vackert.

Imorse var det så vackra färger på himlen. Så här såg det ut när solen var på väg upp. Natten till idag låg temperaturen runt minus 15 grader. Och idag har det varit ca 10 minus hela dagen. Det är mindre nice att inte ha någon ved denna vintern. Avbeställde ju veden när jag trodde att vi skulle bo i Flisby hela vintern. Får köra på el och hoppas på att inte hamna i lyxfällan på tv;)

 Idag har jag handlat årets första julklappar. Ska dra ner på klapparna i år. Får bli lite lagom;)
Snart ska jag krypa ner här på jobbet och sova. Då blir det ny dag fortare och jag får krama på min älskling igen.

Tänk vad mycket man inte vet!

Adventsljusstake

Adventsljusstake, adventsstake, är en ljusstake med fyra levande ljus som används i adventstid. Vid första advent tänds ett av ljusen längst ut på staken. Vid andra advent tänds både det första ljuset samt det som finns bredvid det tidigare och så vidare fram till fjärde advent då alla ljusen är tända. Eftersom ljusen har brunnit olika länge har det vid fjärde advent hunnit bildas en "trappa" av ljusen.

I Sverige är många av dagens adventsljusstakar tillverkade av lackerad stålplåt och kan pyntas med renlav (ofta felaktigt kallad mossa eller vitmossa) och eventuellt småpynt, till exempel tomtar och flugsvampar. Ljusen är i Sverige vanligen vita, men även röda förekommer. Adventstidens liturgiska färg är lila, och det är vanligt på adventsljusen i många länder, bland annat Norge. I de flesta västerländska kulturerna har adventsljusstaken formen av en krans, och är alltså rund, och kallas då ofta adventskrans. Det finns också adventsljusstakar i form av julgranar med fem ljus, där det sista tänds på julafton/juldagen.

De flesta väljer att tända ljusen på söndagen, men helgens vilodag i den kristna traditionen inleds redan vid lördagens helgmålsringning klockan 18. I till exempel förskolor, skolor och på andra arbetsplatser tänds adventsljusstaken ofta redan på fredagen. Adventsljus i hemmen blev vanliga i Sverige under 1920- och 30-talen.

Adventsljusstakarna står på norra halvklotet, där december är årets mörkaste månad, även symboliskt för "ett ljus i mörkret". Många advents, Lucia- och julsånger beskriver hur ljusen tänds i adventstider.



Elektriska ljusstakar med sju ljus

Elektrisk adventsljusstakeOrdet adventsstake används även om elektriska ljusstakar med vanligtvis sju ljus i pyramidform. Den kan vara tillverkad i trä, mässing eller plast. Dessa ställs oftast fram i flera av hemmets fönster den första advent, ibland i sällskap med adventsstjärna och annat fönsterpynt. I Sverige står den kvar till Tjugondag knut (Tjugondedag jul), i övriga delar av världen till Trettondedag jul. För butikerna är det viktigt med tidig julskyltning och där kan ljusstakarna och julpyntet komma fram långt före första advent. Även i hushåll förekommer skillnader. Somliga är tidiga med ljusstaken, andra sena. Vissa bryr sig inte alls om att ställa fram den, andra låter den stå framme längre än traditionellt för att få mer ljus i hemmet under mörka vinterkvällar.

Från början kallades dessa julljusstakar för att undvika förväxlingar. Svensken Oskar Andersson tillverkade 1934 världens första elektriska adventsljusstake. Den första fabricerade elektriska adventsljusstaken lanserades 1939.


Oscar Andersson (1909-1996), den elektriska adventsljusstakens skapare



Info Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Adventsljusstake"