måndag 4 april 2011

Måndag (foto 94 av 365)

Ja idag har jag klippt bort förra årets pinnar av den då vackra Plymspirean.Jag klipper ner pinnarna till korta pinnar och låter dom ligga kvar i botten på den nya som kommer. På såvis får pinnarna förmultna tillbaka i sin egen modersplanta. Här kan ni se hur tråkig den ser ut just nu. Men under pinn-klippet och gamla löv spirar det nya skott. Och om en månad är den i full gång att bli en stor vacker buske även i år.


Plymspirea (Aruncus dioicus) är en art i familjen rosväxter och förekommer naturligt från sydvästra och centrala Europa till östra Asien, västra Kanada, västra, centrala och östra USA. Plymspirea är en vanlig trädgårdsväxt i Sverige.
Bild nr 2 och text taget från Wikipedia.




Vårtecken (foto 93 av 365)


Krokussläktet (Crocus) är ett släkte i familjen irisväxter med cirka 80 arter. De förekommer i huvudsak i Medelhavsområdet, men några arter förekommer i Mellanöstern, Centralasien, Kina och Pakistan. Mest känd är saffranskrokus (C. sativus), men även vårkrokus (C. vernus) som är en mycket vanlig trädgårdsväxt i Sverige.


De är fleråriga örter med underjordisk stamknöl som är omgiven av ett skal av torra slidrester. Detta skal kan vara varienande uppbyggt och är ett viktigt sätt att skilja arterna åt. Stjälken är kort och vanligen ogrenad, omgiven av rörlika bladslidor vid basen. Bladen är alla basala, smala och gräslika, vanligen med en ljus mittnerv. Hyllebladen är sammanväxta vid basen till ett långt rör. Hyllebladen är sex violetta, vita eller gula, ofta med mörkare strimmor på utsidan. Ståndarna är tre. Stiftet är ensamt med tre märken som är långa och flikiga. De är fästade inne i hyllets rör. Fruktämnet är underjordiskt, fruktskaftet förlängs efter blomningen så att frukten vid mognaden kommer upp ovan jord. Frukten är en trerummig kapsel. Även om krokusen är perenn, så blommar varje enskild lök bara en gång. Löken ger dock upphov till sidolökar som i sin tur blommar. Krokusen blommar i många olika färger och färgkorsningar. Blomningstid beroende på sort är mars-april, ev. maj. Den höstblommande krokusen (C. speciusus), blommar under september-oktober med ljust violetta blommor.Källa : Wikipedia

På bilden en av mina underbara små av vanlig Vårkrokus. Jag tar upp lökarna varje vår efter de blommat. Sedan får de ligga luftigt i garaget för att åter bli planterade på hösten.




April (foto nr 92 av 365)


Vintergäck (Eranthis hyemalis) är en ört tillhörande familjen ranunkelväxter. Förekommer ifrån nordvästra Italien och Balkan-halvön till Bulgarien, Turkiet och norra Irak. Arten förekommer också förvildad på många andra platser är mycket vanlig i Danmark och södra Sverige, likaså i Nordamerika. Den föredrar att växa i jord med högt pH-värde, gärna under lövträd. Vintergäck trivs inte i tätt gräs, men bildar gärna stora bestånd under buskar och träd som skuggar marken så att gräset inte trivs. Relativt vanlig i trädgårdar och förvildad i närheten av bebyggelse. Tillsammans med Snödroppe, ett av våra första blommande vårtecken. Trivs i något fuktig jord. Höjd 5-10 cm.


Den växter ofta i bestånd och blommar mycket tidigt om våren. Plantan blir 8 till 16 centimeter hög. Blommans bräm blir 3-4 centimeter i diameter och består av sex gula hylleblad (ombildade foderblad) placerade ovanför en krans av gröna stödblad. Innan för de gula hyllebladen finns sex små rörlika kronblad samt 30 till 40 ståndare. Redan under slutet av våren har arten blommat klart och bildar då istället frukt i form av sex baljkapslar.

Det vetenskapliga namnet syftar till latinska ordet hiemis som betyder ungefär "som övervintrar".

Källa ; Wikipedia

Denna härliga vårblomma växer lite varstans i min trädgård. Jag försöker varje vår gräva upp och få dom samlade på olika ställen. Men rätt som det är dyker det upp en ensam rackare mitt i gräsmattan.