måndag 4 april 2011

April (foto nr 92 av 365)


Vintergäck (Eranthis hyemalis) är en ört tillhörande familjen ranunkelväxter. Förekommer ifrån nordvästra Italien och Balkan-halvön till Bulgarien, Turkiet och norra Irak. Arten förekommer också förvildad på många andra platser är mycket vanlig i Danmark och södra Sverige, likaså i Nordamerika. Den föredrar att växa i jord med högt pH-värde, gärna under lövträd. Vintergäck trivs inte i tätt gräs, men bildar gärna stora bestånd under buskar och träd som skuggar marken så att gräset inte trivs. Relativt vanlig i trädgårdar och förvildad i närheten av bebyggelse. Tillsammans med Snödroppe, ett av våra första blommande vårtecken. Trivs i något fuktig jord. Höjd 5-10 cm.


Den växter ofta i bestånd och blommar mycket tidigt om våren. Plantan blir 8 till 16 centimeter hög. Blommans bräm blir 3-4 centimeter i diameter och består av sex gula hylleblad (ombildade foderblad) placerade ovanför en krans av gröna stödblad. Innan för de gula hyllebladen finns sex små rörlika kronblad samt 30 till 40 ståndare. Redan under slutet av våren har arten blommat klart och bildar då istället frukt i form av sex baljkapslar.

Det vetenskapliga namnet syftar till latinska ordet hiemis som betyder ungefär "som övervintrar".

Källa ; Wikipedia

Denna härliga vårblomma växer lite varstans i min trädgård. Jag försöker varje vår gräva upp och få dom samlade på olika ställen. Men rätt som det är dyker det upp en ensam rackare mitt i gräsmattan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Alltid trevligt om du säger hej;)