måndag 4 april 2011

Vårtecken (foto 93 av 365)


Krokussläktet (Crocus) är ett släkte i familjen irisväxter med cirka 80 arter. De förekommer i huvudsak i Medelhavsområdet, men några arter förekommer i Mellanöstern, Centralasien, Kina och Pakistan. Mest känd är saffranskrokus (C. sativus), men även vårkrokus (C. vernus) som är en mycket vanlig trädgårdsväxt i Sverige.


De är fleråriga örter med underjordisk stamknöl som är omgiven av ett skal av torra slidrester. Detta skal kan vara varienande uppbyggt och är ett viktigt sätt att skilja arterna åt. Stjälken är kort och vanligen ogrenad, omgiven av rörlika bladslidor vid basen. Bladen är alla basala, smala och gräslika, vanligen med en ljus mittnerv. Hyllebladen är sammanväxta vid basen till ett långt rör. Hyllebladen är sex violetta, vita eller gula, ofta med mörkare strimmor på utsidan. Ståndarna är tre. Stiftet är ensamt med tre märken som är långa och flikiga. De är fästade inne i hyllets rör. Fruktämnet är underjordiskt, fruktskaftet förlängs efter blomningen så att frukten vid mognaden kommer upp ovan jord. Frukten är en trerummig kapsel. Även om krokusen är perenn, så blommar varje enskild lök bara en gång. Löken ger dock upphov till sidolökar som i sin tur blommar. Krokusen blommar i många olika färger och färgkorsningar. Blomningstid beroende på sort är mars-april, ev. maj. Den höstblommande krokusen (C. speciusus), blommar under september-oktober med ljust violetta blommor.Källa : Wikipedia

På bilden en av mina underbara små av vanlig Vårkrokus. Jag tar upp lökarna varje vår efter de blommat. Sedan får de ligga luftigt i garaget för att åter bli planterade på hösten.
2 kommentarer:

 1. Vad vackert!! Tack för glädjen!

  SvaraRadera
 2. Hei!

  Takk for kommentaren på min blogg. Kakene på fatet heter lapper, noen kaller det også for sveler. Det er skikkelig norsk husmanskost. De er kjempegode med syltetøy eller sukker eller brunost på. Her er min superoppskrift:

  1 kopp sukker
  2kopper surmelk ( kefir eller lignende)
  3 kopper hvetemel
  2 ts natron
  2 egg

  Visp sammen og la stå 5 minutter.

  Stekes på "takke" eller i stekepanne med så lite smør som mulig ( på takke steker jeg uten smør) på middels varme Du snur dem når de får "hull" i seg eller slipper panna og er gyldenbrune . ( 2 minutter)
  Det er barn og voksnes favorittmat til kaffen her ;-) Hils nordmannen din!


  Karin
  Lykke til!!

  SvaraRadera

Alltid trevligt om du säger hej;)