onsdag 27 oktober 2010

En härligt lagom dag.

Ja denna dagen är nu till ända. Började med rivstarten till Glasmästeriet med bilen . Flickorna gjorde en insats och följde Pontus till skolan så jag hann in till stan och ändå med första bussen tillbaka. Superskönt!

Jag kom hem och satt en lång skön stund med tänt ljus och frukost. Sedan begav jag mig iväg på långpromenad till älsklingen långt bort i skogen där han alltså satt i sin maskin och körde.

En jätteskön tur,med kameran i högsta hugg. Lägger in bilder imorn. På vägen hem hittade jag 3-4 liter trattkantareller. Jag ska göra kantarell-chyttny som ni kan läsa receptet på hos Snäckskalsdalen .

Nu är jag precis hemkommen från veckans fotokurs. Lika kul som vanligt. Nästa vecka är sista gången. Då ska vi ha med och visa några av våra egna bilder. Mohaha läskigt. Får försöka hitta några bra från fotobloggen;)

Nu lite tv sedan nana kalla tomma sängen.

Visste ni?

Storlek och vikt


När igelkotten blir fullvuxen vid två års ålder har den en längd på 22–30 centimeter varav svansen är cirka två centimeter. Vikten varierar beroende på individ, ålder och årstid. Efter det första levnadsåret väger igelkottar vanligen mellan 450 och 700 gram. På sensommaren, då de vuxna individerna har skapat ett fettskikt för att överleva vinterhalvåret, väger de upp till 1 500 gram. Efter vinterdvalan när alla reserver är förbrukad väger de istället bara 350 gram.

Taggar

Hela djurets överkropp och huvudets ovansida är täckta med taggar. Deras antal beror på djurets storlek. Unga igelkottar som just har lämnat boet har ungefär 3 000 taggar. En fullvuxen igelkott med en vikt på omkring 600 gram har cirka 5 000 taggar och särskilt stora exemplar har upp till 7 500 taggar. Taggarna är modifierade hår med en längd på 20–30 millimeter och en diameter på en–två millimeter. Varje tagg har en varaktighet på från tolv till arton månader innan den faller av för att skapa plats åt en ny tagg.[3] Taggarna är vid roten vitaktiga och skiftar sedan uppåt färg till brunt. Precis innan den vita spetsen är färgen som mörkast. Särskilt hos unga individer, men ibland även hos äldre exemplar, är taggen vid denna färgövergång nästan svart.

Visst är dom söta;)

Kuckeliku!!!!

Det är jag som är tuppen. Att ställa klockan på 05.40 är en mardröm,men är man i tjänst så är man.
Känns som man är vaken första i hela världen. Men det är ju faktiskt inte så. På andra sidan jorden har dom full arbetsdag nu förmodligen.Lär mig aldrig det där. Dom kanske har kväll,vad vet jag.

Älsklingen är i full gång i skogen redan, så visst finns det fler som är uppe med tuppen. Men jag hade gärna sovit till 10 eller något sådant.

Nästa vecka har barnen novemberlov då ska vi ha sovmorgon ihop. Jippi vad nice.

Nu ska jag mysa varm choklad dryck och läsa lite här hos er.