onsdag 10 november 2010

Nu börjar jag nästan dregla;)

Jansson Frestelse.


Visste ni detta?

Janssons frestelse är en gratäng gjord på potatis, lök och ansjovis. Potatis och lök skalas, potatisen skärs till stavar och löken till tunna ringar. Allt varvas i en ugnsfast form och överöses med mjölk och grädde. Anrättningen gräddas i ugnen. Rätten är främst tänkt för vickning.


Enligt vissa källor har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf "Pelle" Janzon, (1844-1889). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död.

Svenska gastronomiska akademien har i en årsbok förklarat namnet med att en östermalmsfru, Elvira Stigmark, på en bjudning lät kokerskan fru Boberg döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen.

Om man istället för ansjovis använder köttfärs kallas det Karlssons frestelse, en vegetarisk Janssons utan ansjovis kallas Hanssons frestelse. Den sistnämnda kan istället för Hanssons kallas Svenssons beroende på var i landet man befinner sig.

Min kärmor gör lådan med kassler istället för ansjovis, den är helt sagolikt god. Jag äter alltid så jag skäms när vi är där på besök,haha. Vad ska man göra när det är gott?
Jag kommer inte kunna hålla mig ända till jul med att göra Jansson. Det blir nog lite tjuvstart någon kväll snart. Det är ju så gott!

2 kommentarer:

  1. Du, jag håller med ;) Jansson är (nästan) julbordets höjdpunkt!

    SvaraRadera
  2. Det är gott, men jag har lärt mig att det är rysligt ohälsosamt :-(

    SvaraRadera

Alltid trevligt om du säger hej;)