Historik

I slutet av 1600-talet kom lussekatten till Sverige och mälardalslandskapen där de mer välbärgade bakade och åt dem. Först på 1800-talet, när man i Sverige började fira Lucia, spreds lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.
Utformning och variation.
Lussekatterna kan bakas ut till en mängd olika former. Den vanligaste formen, den så kallade julgalten eller enkel kuse, är formad som ett 'S' där ändarna rullats ihop var för sig och vanligen ett russin placerats i mitten på vardera ihoprullning. Det är också vanligt att arrangera två sådana 'S', antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typen av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors. Ett lindebarn är en bulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra till en liggande spiral. Det förekommer även större varianter, såsom prästens hår och såkaka. De vanligaste formerna har sitt ursprung i de forntida mönster som var vanliga på till exempel smycken och bilder i norra Europa och som kan spåras ända tillbaka till bronsåldern.
Lussekatter garneras typiskt med russin. Som garnering på saffransbröd förekommer även pärlsocker och mandel.
Vill ni läsa lite historia om Pepparkakan hittar ni det här hos Vita rosor och Förgätmigej.
:0) Roligt att vi hade samma tanke samma dag (fast om olika bakverk då...) Ska nog ta och baka lite lussekatter här idag när ungarna kommer hem från förskolan. Snön yr, julmusiken är på, brasan tänd och lussekatter i ugnen... Kan det bli bättre?
SvaraRaderaKram/ Anna
Hi,
SvaraRaderaThanks for stopping by and your comment. But now I will make them jealous. Barcelona 19 º C and a radiant sun, beach day.
Have a nice day!
Intressant läsning, lussekatter gillar vi!
SvaraRaderase där. mycket här jag inte visste. men en sak vet jag, jag gillar lussekatter!!! :-)
SvaraRadera