tisdag 21 juni 2011

Jag en vanlig Rödbeta.

Okej, jag är bara en liten kille ännu. Men någon lovade att jag skulle bli en rund och stor karl.
Idag har hon som är här och rafsar runt tagit bort en del av mina kompisar. Det blev luftigt ,ja nästan kallt.
 Och ganska ensamt. Jag kommer inte ihåg vad någon varnade mig för mer,något om - akta dig för spriten?

Inlagda Rödbetor!

Kokning:


•1 kg rödbetor

•vatten

Inläggningslag:

•5 dl kokspad

•1,25 dl ättikssprit (12%)

•1,5 dl strösocker

•0,5 tsk hela vitpepparkorn

Gör så här:

Skölj och skär av eventuell blast från rödbetorna men låt skalen och rotspets var kvar.

Lägg rödbetorna i en kastrull. Häll på vatten så det täcker rödbetorna. Låt koka upp och koka sedan 20-50 minuter beroende på rödbetornas storlek. Känn med en provsticka. Om det är olika storlekar kan du plocka upp de små när de är klara och låta resten koka vidare.

Skölj de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten. Gnid av skalet med händerna eller använd potatisskalare. Skalet lossnar lätt. Lägg de färdigskalade rödbetorna på en skärbräda.

Skär de större rödbetorna i grova skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg dem sedan i glasburkar med lufttätt lock.

Mät upp rätt mängd kokspad och sila det genom kaffefilter så att jorden inte följer med och häll det silade kokspadet i en kastrull. (Om du har kastrull med måttskala så kan du hälla genom filter direkt ner i kastrullen.) Häll i strösocker, ättikssprit och vitpepparkorn i kokspadet. Låt lagen koka upp och koka 3-4 minuter.

Häll lagen över rödbetorna i glasburkarna så att rödbetorna täcks av lagen. Sätt på locken och ställ kallt. De är färdiga att äta efter 1 dygn.

Förvara de inlagda rödbetorna i kylskåp eller sval i lufttäta glasburkar så håller de sig 6-12 månader.




Ska bli mycket spännande att se om dessa små varelser kan bli goda Rödbetor.
Har ju även sått Albino-sorten.

Förväntansfull!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Alltid trevligt om du säger hej;)