fredag 5 november 2010

Tänk vad mycket man inte vet!

Glögg är en dryck, baserad på vin (vanligtvis rött), där man tillsatt kryddor och serveras varmt. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga ’värma upp’. I andra språk förekommer drycken under namn som vin chaud, glühwein och mulled wine.

Glödgat vin


Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden. Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vin, av hälsoskäl eller som smakförbättrare. Gustav Vasa höll sig med en egen blandare av claret, bestående av rhenskt vin, socker, honung och kryddat som kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor m.m.


År 1609 dök uttrycket ”glödgat vin” upp för första gången. Namnet syftar på tillverkningsmetoden, där en sockertopp dränktes in i cognac och antändes, varpå smältande socker rann ner i brygden och gav sötma åt glöggen.

I Sverige växte glöggens popularitet under 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg. Det fanns både vinglögg och en starkare variant som kallades cognacsglögg eller julglögg. Man började förknippa glöggen med julfirandet och dekorerade etiketterna med tomtenissar som kokade eller smakade på den rykande drycken.

Snart är det dax för årets första Glögg-flaska i det Annebergska hemmet. Det står en underbart vacker flaska på bänken i köket och väntar. På ettiketten står i blågula underbara bokstäver HV 71.
Den flaskan ska sedan sparas som pynt;)

3 kommentarer:

 1. Det var intressant läsning, så mycket man inte vet!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Glögg - härligt! Stog å höll i en flaska i dag när jag var inne å handlade men jag är lite traditionsbunden inte förrän till advent men nära var det! Ha en skön helg! Kram Iréne

  SvaraRadera
 3. YEAY! HV 71. Mitt hemmalag. :-)

  Glögg, det godaste jag vet under vintern.

  Önskar dig en ljuvlig helg!

  SvaraRadera

Alltid trevligt om du säger hej;)